TAUSTA

METHOD PUTKISTON TAUSTA

Method Putkisto on Marja Putkiston 1980-luvun alussa luoma kehonhallinta ja -harjoitusmenetelmä, jota hän jatkuvasti edelleen kehittää. Menetelmän ytimenä on dynaaminen syvävenyttely.

Marja Putkisto on luonut menetelmän oman kehonsa kautta. Lapsena hän ihmetteli, miksei hän edennyt balettiharrastuksessaan muiden tahtia ja löysi itsensä piruetteja harjoiteltaessa aina eri puolelta tanssisalia kuin muut. Marja oli joutunut viettämään 8 ensimmäistä elinkuukauttaan telineessä, jonka luultiin korjaavan synnynnäinen lonkkavika. Vasta aikuisiässä Marja ymmärsi, kuinka paljon se oli vaikuttanut hänen kehoonsa. Hän oli kasvanut ja kehittynyt kehon keskuslinjan ulkopuolella ts. väärässä asennossa.

Marja Putkisto kävi kuitenkin balettitunneilla aina aikuisikään asti ja loi tanssista itselleen ammatin. Hän toimi liikuntapedegogina Suomen Kansallisoopperassa ja Sibelius-Akatemiassa. Hän alkoi systemaattisesti etsiä selitystä ja ratkaisua puuttuvien liikeratojensa rakentamiseksi. Hän ymmärsi, että ainoa tapa korjata oman kehonsa epätasapaino, oli kirjaimellisesti venyttää ja pidentää lyhentyneitä lihaksia niin paljon, että lantio pystyisi vapautumaan oikeaan asentoonsa. Marja alkoi opettaa oivalluksiaan myös oppilailleen. Tuona aikana Method Putkisto sai alkunsa.

1990-luvun alussa Marja Putkisto lähti opiskelemaan Labanin tanssin ja liikunnan kouluun Lontooseen. Opiskeluvuoden päätyttyä hän jäi Lontooseen syventämään tietojaan muista kehon tasapainoa rakentavista tekniikoista ja vertailemaan niiden sisältämiä ajatuksia omiin käsityksiinsä. 1991 Marja aloitti Pilates -opinnot Gordon Thomsonin johdolla ja avasi Method Putkisto -tunnit Lontoossa Gordon Thomsonin studion yläkerrassa.

Marja Putkiston perustama MP Instituutti on kouluttanut Method Putkisto -ohjaajia vuodesta 1997 lähtien. Ensimmäinen Method Putkisto -kirja Syvävenytyksellä solakaksi ilmestyi ilmestyi Iso-Britanniassa 1996 ja Suomessa 1997. Marja avasi oman studionsa Lontooseen vuonna 2000.

Tänä päivänä Method Putkisto Instituutin koulutuspaikkana toimii Kisakallion Urheiluopisto. Marja Putkisto toimii edelleen Method Putkisto Instituutin pääkouluttajana ja pitää studiotaan Lontoossa. Hän on julkaissut yhteensä 10 kirjaa.

METHOD PUTKISTO PILATEKSEN TAUSTA

Marja Putkisto oli tutustunut Pilates -menetelmään jo 1980-luvun alussa. Marja valmistui Lontoossa Pilates-ohjaajaksi Gordon Thomsonin koulutuksessa vuonna 1991.

Marja ymmärsi, että Pilates on harjoitusmenetelmä, joka tarjoaisi jatkoa Method Putkistolle. Aikaisemmin hän oli työskennellyt paljolti yksin, jakaen ajatuksiaan vain harvojen ammattilaisten kanssa. Aloittaessaan Pilates -opinnot, hän löysi joukon samoin ajattelevia ihmisiä. Se oli suuri helpotus.

Marja Putkisto lähti kehittämään Method Putkisto Pilatesta Joseph Pilateksen Klassisen repertuaarin pohjalta, mutta ottaen huomioon oman metodinsa ytimen ja käsityksensä ihmiskehosta.

Method Putkisto Instituutti aloitti Suomen ensimmäisen Pilates -ohjaajien koulutuksen vuonna 2000. Samana vuonna julkaistiin ensimmäinen Method Putkisto -Pilateksella vahvaksi -kirja, joka oli ensimmäinen suomeksi kirjoitettu Pilates-kirja.

Tänä päivänä myös Gordon Thomson käy Method Putkisto Instituutissa kouluttamassa ohjaajia Marjan rinnalla.


MUUT MP -METODIT

Muita Method Putkisto -metodeja ovat 3D Kasvoklinikka, Huippuliikkuja, Kevyt ohjelma, Body Up, Kävelyntaito ja Juoksuntaito. Voit tutustua niihin Method Putkisto Finlandin sivuilta www.methodputkisto.com
Method Putkisto Finlandin sivuilta löydät myös tietoa mm. Marja Putkiston kursseista ja Method Putkisto -ohjaajakoulutuksesta.


PILATEKSEN TAUSTA

Saksalaissyntyinen Joseph Pilates (1883-1967) kehitti harjoitusohjelmansa 1900-luvun alussa. Hän eli suurimman osan elämästään Yhdysvalloissa, missä hän jalosti jo varhain nuoruudessaan aloittamansa liikeharjoitteet siihen muotoon, jossa ne nykyisin tunnetaan.

Joseph Pilates oli fyysisesti heikko lapsi ja sairasti mm. astmaa. Pilates päätti parantua ja alkoi jo nuorena systemaattisesti harjoituttaa kehoaan. Jo 14-vuotiaana hän oli parantunut sairauksistaan. Hän oli todellinen monitaituri: uimahyppääjä, voimistelija, akrobaatti, sukeltaja, hiihtäjä, nyrkkeilijä ja painija.

34-vuotiaana vuonna 1917 ensimmäisen maailmansodan aikana Joseph Pilates vangittiin kansalaisuutensa takia. Vankina ollessaan hän keskittyi tosissaan oman harjoitusmenetelmänsä kehittämiseen. Oppilaina olivat vankileirin kohtalotoverit.

Sodan loppuaikoina Pilates siirrettiin työskentelemään sotilassairaalaan, jossa hän alkoi kuntouttaa sairaalan potilaita. Pilateksen harjoituksia tekevät potilaat kuntoutuivat huomattavasti muita nopeammin, eivätkä sairastuneet espanjankuumeeseen, johon monet muut potilaat kuolivat. Tällöin Pilates ymmärsi ryhdin syvemmän merkityksen ihmisen terveyteen.

Vuonna 1926 Joseph Pilates muutti Yhdysvaltoihin ja avasi New Yorkissa ensimmäisen studionsa. Siitä tuli todellinen eliitin keskus ja harjoitusohjelmasta varjeltu salaisuus. Pilates-harjoitteissa kehoa opitaan hallitsemaan mielen kautta, mutta Joseph Pilates ei liittänyt harjoitteisiinsa mitään filosofiaa.

Pilates opetti ohjelmansa perusliikkeet eli Klassisen repertuaarin 34 liikettä tarkasti seuraajilleen, joita oli vain kymmenkunta. Pilates jatkoi työskentelyä kuolemaansa asti 84-vuotiaaksi. Seuraajat jatkoivat Pilateksen kuoltua vuonna 1967 hänen menetelmänsä opettamista.

Sittemmin Pilates-menetelmä on levinnyt ympäri maailman ja siitä on erilaisia suuntauksia.