TAUSTA

VARAUSJÄRJESTELMÄ:


PILATEKSEN TAUSTA

Saksalaissyntyinen Joseph Pilates (1883-1967) kehitti harjoitusohjelmansa 1900-luvun alussa. Hän eli suurimman osan elämästään Yhdysvalloissa, missä hän jalosti jo varhain nuoruudessaan aloittamansa liikeharjoitteet siihen muotoon, jossa ne nykyisin tunnetaan.

Joseph Pilates oli fyysisesti heikko lapsi ja sairasti mm. astmaa. Pilates päätti parantua ja alkoi jo nuorena systemaattisesti harjoituttaa kehoaan. Jo 14-vuotiaana hän oli parantunut sairauksistaan. Hän oli todellinen monitaituri: uimahyppääjä, voimistelija, akrobaatti, sukeltaja, hiihtäjä, nyrkkeilijä ja painija.

34-vuotiaana vuonna 1917 ensimmäisen maailmansodan aikana Joseph Pilates vangittiin kansalaisuutensa takia. Vankina ollessaan hän keskittyi tosissaan oman harjoitusmenetelmänsä kehittämiseen. Oppilaina olivat vankileirin kohtalotoverit.

Sodan loppuaikoina Pilates siirrettiin työskentelemään sotilassairaalaan, jossa hän alkoi kuntouttaa sairaalan potilaita. Pilateksen harjoituksia tekevät potilaat kuntoutuivat huomattavasti muita nopeammin, eivätkä sairastuneet espanjankuumeeseen, johon monet muut potilaat kuolivat. Tällöin Pilates ymmärsi ryhdin syvemmän merkityksen ihmisen terveyteen.

Vuonna 1926 Joseph Pilates muutti Yhdysvaltoihin ja avasi New Yorkissa ensimmäisen studionsa. Siitä tuli todellinen eliitin keskus ja harjoitusohjelmasta varjeltu salaisuus. Pilates-harjoitteissa kehoa opitaan hallitsemaan mielen kautta, mutta Joseph Pilates ei liittänyt harjoitteisiinsa mitään filosofiaa.

Pilates opetti ohjelmansa perusliikkeet eli Klassisen repertuaarin 34 liikettä tarkasti seuraajilleen, joita oli vain kymmenkunta. Pilates jatkoi työskentelyä kuolemaansa asti 84-vuotiaaksi. Seuraajat jatkoivat Pilateksen kuoltua vuonna 1967 hänen menetelmänsä opettamista.

Sittemmin Pilates-menetelmä on levinnyt ympäri maailman ja siitä on erilaisia suuntauksia.